Alternativa värmekällor

Det finns många olika typer av värmekällor och alla har sina för och nackdelar. Golvvärme får rummet att kännas varmare än det faktiskt är och du slipper kalla fötter. En braskamin är mer än bara en värmekälla det kan även anses romantiskt eller mysigt för familjen. Värmepumpar är riktigt effektiva men kostar ofta ganska mycket.

Energiefektivt hus

Golvvärme

Golvvärme är en favorit för många. Känslan av varma fötter i rummet är bekvämt. Men uppvärmningstiden av rummet kan ibland ta lite längre tid än andra värmekällor. Dagens golvvärme är effektivt och ofta lätt att montera. Det fungerar riktigt bra i badrummet där många kläder och annat måste torka.

Braskamin

En braskamin är något av det mysigaste man kan ha i vardagsrummet. Det funkar riktigt bra i ett mindre hus som behöver snabb uppvärmning men det krävs lite mer jobb för att tända elden och vedhantering. En mysig kväll med en tänd brasa och några tända ljus är helt underbart. En bra kamin är viktigt för att det ska vara någorlunda effektivt och miljövänligt. Oavsett om du använder en äldre kamin eller en ny så måste den fungera felfritt.

Värmepump

En värmepump fungerar riktigt bra. Det krävs mindre av dig då det oftast är helt automatiskt. Men kostnaden för en värmepump och dess kring utrustning är ofta hög. Om du installerat en luftvärmepump så måste du tänka på att en luftvärme pump sällan klarar av att värma huset själv. En luftvärmepump är ett kompletterande värmesystem till det befintliga.