Avloppet – en viktig del av hemmet

Avloppet är en del av både hus och lägenheter som många tar för givet. Naturligtvis är det inte oresonligt att förvänta sig att avloppet faktiskt fungerar, men problem med avlopp kan lätt orsakas om man inte vet allt som borde undvika att hamna där.

200735-retro-drain

Stopp i avloppet innebär omedelbara problem i hemmet, och medan det alltid finns företag som Swoosh som kan hjälpa en med detta, är det alltid bäst att göra det man själv kan för att förebygga dessa problem.

Av denna anledning tänkte vi titta närmare på vad man faktiskt bör spola ned i avloppet. Denna lista är väldigt kort och inkluderar endast toalettpapper och det som kroppen gör sig av med på naturligt sätt.

Vad som dock regelbundet åker ned i avloppet som verkligen inte hör hemma där, den listan kan göras betydligt längre:

  • Hår
  • Hushållspapper
  • Sanitetsprodukter så som tamponger, bindor osv.
  • Våtservetter
  • Kemikalier
  • Matrester
  • Matfett

Anledningen till varför toalettpapper går bra att spola ned i avloppet men inte hushållspapper, är för att toalettpapper är gjort för att lösas upp i vatten medan hushållspapper är gjort för att suga upp vatten.

Matfett är kanske det som oftast hamnar i avloppet istället för någon annan plats. Ett mycket bättre alternativ är att helt enkelt hälla ned detta i ett glas och låta det stelna, varpå man helt enkelt kastar det i soporna.

Kemikalier är mycket viktigt att de inte hamnar i avloppet. Även helt vanliga produkter man normalt sett har under diskbänken kan vara giftiga både för oss och mycket annat i naturen. Hamnar dessa i avloppet kan de inte garanterat hanteras av reningsverken och går därför ut i kretsloppen.

Vad man istället ska se till att göra med kemikalier är att ta dem till sin lokala återvinningsstation och lämna in dem där. På så sätt tas de hand om på rätt sätt och hamnar inte i naturen.

Som villaägare är det inte lätt att hålla koll på i vilket skick avloppet egentligen är. Det är först när man börjar uppleva problem som detta väl kommer till ytan. Problemet är att skadan kan då redan vara gjort och det kan vara dyrt att åtgärda.

Ett sätt att förebygga detta är att emellanåt anlita någon som kan göra en inspektion av rören och se om det finns några problem som måste åtgärdas innan de blir värre. Mycket kan bero på hur gammalt systemet faktiskt är. Och har man koll på hur länge det är sedan de nuvarande rören installerades kan man få en bättre uppfattning om när man kan behöva börja tänka på rörbyte.