Belysningen i hemmet

Det ingår redan i renoveringsstadiet att börja tänka på vilken sorts belysning du ska ha hemma. Redan nu måste du mäta upp och göra hål i väggar och tak där du planerar att ha lampor och uttag. Och då är ju frågan vilken typ av belysning du ska ha i hemmet?

Du hittar ett stort utbud lampor på nätet, det är lätt att få beslutsamhetsångest inför att välja lampor till ett rum eller helt hus. Då kan du luta tillbaka och beundra ett rum i taget: behöver du mycket eller lite ljus? Hur många fönster finns det i rummet och vad ska du göra i rummet?

På mörka vintermornar och när det är dags att städa behövs rikligt med ljus. Allmänbelysning i taket riktar ljuset överallt. En bra taklampa är ombytlig, med dimmerfunktion kan du också skapa lågmäld mysbelysning när du vill. Tänk på att hallar och trappor kräver starka lampor, dessa platser har sällan fönster och är rena fallfällor utan ljus. Idag finns det regler att trappor ska ha räcken på båda sidorna och det öppnar upp möjligheten att montera sensorbelysning eller tidsinställd belysning bakom räckena för att lysa upp trappen.

Skenets färg avgör också stämningen och funktionen. När du vill arbeta och koncentrera dig ska du ha kallt, blått sken medan ljus för att jaga bort skuggor och avslappning borde vara varmare och gulare.

Vid låg takhöjd kan du rikta ljus mot taket för att skapa rymd, medan höga tak lämpar sig för hängande armaturer. Du kan också använda lampor för att skapa ett centrum eller blickfång i rummet. Ovanför matsalsbordet hänger du en stor lampa för att indikera att blickfånget ska vara här. I vardagsrummet hänger lampan snett i rummet, ovanför soffbordet, men det skapar fortfarande ett centrum. Små belysningspunkter kan också skapa blickfång genom armaturer riktade mot lampor, vackra inredningsmöbler och en golvlampa vid läshörnan.