Bygga nytt

Har ni bestäm er för att bygga en gäststuga? Eller ett garage? Eller kanske ett helt nytt hus? Det är alltid spännande att ge sig in i ett bygge men man glömmer lätt bort personerna runt omkring sig. 

Familjen

Ofta är det en person i familjen som tar på sig  huvudansvaret med bygget. även om man anlitar företag och folk som ska resa byggnaden åt en, vill man vara där och hålla koll så allting görs rätt. Det är lätt att man försummar sin familj lite grann under den här tiden. Det finns inte så många timmar på en dag och hälften går åt att jobba. Resten av kvällen måste man övervaka byggnationen och efter det behöver kroppen lugn och ro så den kan varva ned. Försök att hitta tider i schemat som går att avvara. Bestäm i förväg vilka dagar som ska tillägnas bygget och vilka som är tillägnade familjen och fritiden. Då går det även att planera så man är närvarande under de mest kritiska elementen i bygget. Är bygget noggrant planerat, som det alltid borde vara, så finns det säkert lämpliga luckor där man kan åka iväg med familjen eller helt enkelt mysa i soffan tillsammans.

Grannarna

Lätt hänt att glömma grannarna, faktiskt. Har man bestämt sig för att bygga på gården och närmsta granne inte är flera kilometer bort, borde man alltid tala med grannskapet först. Gå runt området och knacka dörr. Tala med dem och berätta vad som kommer att hända och när det ska vara klart. Det jobbigaste att leva med är oljudet. Det snällaste man kan göra är att försöka bullerdämpa bygget. Är det ett villaområdet behöver man kanske gå den extra milen och hyra in ett bullerskydd runt byggnadsställningen. Dina grannar kommer bli tacksamma när du gör det du kan för att sänka ljudnivån. Ser grannskapat att man lägger manken till för att underlätta för dem, så kommer de flesta att tolerera oljudet bättre.