Byta fönster

Fönster är en viktig del av huset, både när det handlar om estetisk upplevelse, ljusinsläpp och ur energisparsynpunkt. Så oavsett vilket skäl du har att byta fönster så kommer det att ge ditt hus ett lyft!

window

Ta proffshjälp?

Har du väldigt många fönster, ska sätta in fönster på lite knepiga ställen, eller helt enkelt inte är särskilt händig kan du leja bort bytet till en fönsterfirma.

Bjud hem offertlämnaren på ett möte, så att han eller hon får se förutsättningarna på plats. Det är också ett tillfälle att diskutera dina behov, och om det finns några särskilda lagkrav att efterfölja. Exempelvis om huset har någon form av kulturskydd som kräver särskild hänsyn.

Ett annat tips är att välja en märkesoberoende fönsterfirma. Ett märkesanknutet företag kan bara det egna utbudet, och kommer att hävda att just deras fönster är marknadens bästa. En fönsterfirma som jobbar med olika tillverkare kan skräddarsy ditt fönsterbyte efter dina förutsättningar, inte efter vad tillverkaren vill sälja mest av.

Byta fönster själv?

Du kan byta fönster själv om du är hyfsat händig och noggrann. För ett fönsterbyte kräver en hel del mätande. Har du ett befintligt fönster du vill byta ut börjar du med att ta bort foder och lister så att du kommer åt att mäta ordentligt. Det är det yttre karmmåttet du vill ha.

Olika fönstermodeller monteras på olika sätt, så följ anvisningarna. Men några tips på vägen är att:

  • Ta ut fönsterbågen först vid demontering. Då blir det lättare att ta ut karmen.
  • Såga karmens botten i flera delar, så är det enkelt att bända ut den med en kofot.
  • Demontera inte förrän ditt nya fönster har kommit. Det är inte kul att ha ett stort hål i väggen om leveransen drar ut på tiden!
  • Lämna plats för isolering runt om, 2-3 centimeter är lagom.
  • Kolla in några instruktionsfilmer innan du börjar. På youtube.com finns pedagogiska filmer om byte av träfönster.