Byta husets fönster

Ett fönsterbyte kan göra mycket för ett hus på mer än ett håll. Har man beslutat sig för att byta fönster, eller bara funderar på att göra det, kommer här lite ytterligare information om detta som kan vara bra att veta.

I äldre hus betyder man ofta fönster på grund av att äldre fönster har mycket sämre isoleringsförmåga, men det kan även vara fallet att man vill ha större fönster bara för att släppa in mer solljus i något rum.

Det finns ett stort utbud av fabrikstillverkade standardfönster man kan välja mellan. Men om man mot förmodan inte skulle hitta det man söker finns även alternativet att beställa ett specialtillverkat fönster. Dessa kommer dock vara dyrare förstås och leveranstiden kommer att vara längre.

Vare sig man köper ett standardfönster eller ett specialtillverkat ska man dock alltid kontrollera att det har ett bra u-värde, då detta betyder mindre energiförluster.

Det kan även vara värt att titta på fönsterbågarna och vilken sort som skulle passa bäst. Standarden var länge trä, men numera kan man lika gärna skaffa dem i PVC eller aluminium. Tänk noga på hur husets karaktär spelar en roll i detta och vad som helt enkelt passar in bäst, inte bara vad man skulle föredra att ha. I slutändan är alla tre fungerande alternativ.