Byta tak

Takbyte är något man troligtvis inte kommer att göra särskilt många gånger i livet om man inte arbetar som takläggare vill säga. Har man ett hus som har ett gammalt tak är det viktigt att med jämna mellanrum undersöka taket så det inte bara plötsligt faller sönder. Här kommer några tips på hur man går tillväga när man ska byta tak samt vad som kan vara bra att tänka på.

Eftersom byte av tak är en relativt omfattande process är ett bra tips att planera in bytet väl. Ett bra tips är att försöka byta tak under sommaren när vädret är behagligt. Även om det kanske håller lite längre är det alltid en fördel att byta ut taket i god tid ifall det blir en tuff höst och vinter.

Vilket material ska man då välja på det nya taket? Ett bra tips är att välja ett tak som håller länge och som samtidigt kräver så lite underhåll som möjligt. Ett annat bra tips är också att välja ett tak som är energieffektivt och som håller värmen bra. Att lägga in extra isolering när man väl är igång är också en bra idé eftersom detta i kombination med ett bra tak gör att kostnaderna för uppvärmning kan reduceras kraftigt. Bra för både plånbok och miljö.

Precis som vid andra typer av renoveringar är det bra om man kan göra så mycket som möjligt på egen hand eftersom detta gör att kostnaderna blir lägre. Dock är det viktigt att det blir rätt eftersom taket är en viktig del på huset. Ett bra tips är att läsa på ordentligt innan man sätter igång så man är säker på vad man gör. Det kan också vara bra att låta någon kunnig person titta på taket när det är klart för att säkerställa att allting ser okej ut.