Dra ned på energikostnaderna i hemmet

Alla vill vi nog betala mindre varje månad för saker som el och uppvärmning. Och är man bara villig att göra lite förändringar och kanske en och annat renovering är detta något de flesta skulle kunna åstadkomma.

Isolering

Isolering är en stor anledning till varför uppvärmningskostnaderna är så höga. Direkt under taket är en bra plats att börja på. Genom att isolera upp till en halvmeter innanför taket kan man förhindra en stor del av värmeförlusten. Hus som fortfarande har gamla tvåglasfönster bör dock även byta ut dessa mot treglasfönster. Det är visserligen en stor utgift, men utöver pengarna man sparar in varje år ökar man även värdet på huset och stänger ute mer ljud från omgivningen.

Ventilationen

När man isolerar huset mer ställer man dock högre krav på ventilationssystemet. Och om huset endast har självdrag som ventilation kan inomhusklimatet få lida. Dels för att ventilationen inte klarar av att göra sig av med all den dåliga luften, men också för att värme också rymmer genom detta. Genom att installera mekanisk ventilation kan båda dessa problem lösas.

Värmekälla

Själva värmekällan kan dock också vara ett problem i ekvationen. Det finns gott om bostäder som fortfarande använder ett dyrare alternativ än de behöver. Genom att exempelvis byta från olja till värmepump eller pelletseldning kan man eventuellt halvera energiförbrukningen för värme och varmvatten. Gör lite efterforskning och se vilka alternativ som finns tillgängliga.

Sänk temperaturen

Många hem har värmen uppskruvat mer än det behövs eller som faktiskt är rekommenderat. Genom att sänka en grad kan man spara mellan 800-1000 kronor om året. Det kan också tilläggas att golvvärme gör att vi upplever ett rum som flera grader varmare än det egentligen är. Huruvida detta är en besparing i slutändan kan dock skilja sig från hushåll till hushåll.