Flytta utomlands – inget ovanligt

Att flytta är alltid ett stort steg i livet. Men att flytta till ett helt annat land är något extra. Men med tanke på att varje år är det tusentals svenskar som utvandrar är ska det ju inte vara något väldigt problematiskt.

Bara 2018 räknade man att hela 46 981 personer utvandrade från Sverige. Nu ska det ju tilläggas att många av dem som utvandrade hade tidigare invandrat till Sverige. Men utvandring är fortfarande vanligt bland personer som är född i landet. Sverige har varit ett invandringsland sedan 1930. Med detta menar man att fler personer invandrar än utvandrar under ett givet år.

När det kommer till vilket land som flest utvandrar till är våra nordiska grannar alltid högt upp på listan. Men även andra länder inom EU/ESS är populära. Spanien har alltid varit ett land som vi svenskar inte bara gillar att semestra i, utan även flytta till. Och det finns firmor som insett detta och specifik erbjuder sina tjänster till personer som vill flytta dit. Andra länder som också ser många svenska immigranter per år är Storbritannien, Tyskland och USA.

Att flytta till ett land utanför EU är dock lite mer komplicerat. Inom EU har vi fritt fram att flytta till vilket land vi vill. Så länge man har ett svenskt medborgarskap kan man flytta till vilket land som helst inom EU utan krav på uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. Att bo kvar där kräver dock att man antingen arbetar, driver eget företag eller är pensionär.

Stannar man i ett annat EU-land längre än tre månader kommer man behöva registrera sig hos myndigheterna. Och är man borta i mer än ett år måste man folkbokföra sig. Är planen redan från början att bo längre än ett år kan man dock folkbokföra sig redan när man anländer. Det enda undantaget till detta är om man är statsanställt och flyttar till ett annat land. Då fortsätter man att vara folkbokförd i Sverige.