Inspiration

Man känner hur det kliar i fingrarna att göra någonting, att få skapa och få det fint hemma. Men man vet inte riktigt hur man ska skapa. Det kanske ska bli ett bord men hur konstruerar man ett snyggt bord?

Bygga själv?

Ska du bygga från grunden behöver du gå ut på nätet och besöka ditt bibliotek. Det är inte så lätt när man väl sätter igång. När du sågat ut första brädan kommer man på att man inte tänkt ut steg 2 och står där utan en aning hur man gör bordet stabilt. Köp eller låna en bok om finsnickeri eller renovering för att få klart hur proffsen gör. Det gäller också att ha tålamod. Även om man vill få klart något så ”enkelt” som ett bord på en dag eller två får du nog räkna med vecka som nybörjare. Det är många steg man måste gå igenom och det blir inte lättare om man jobbar utefter en egen design då du själv måste se till att alla måtten går ihop.

YouTube är en bra källa för att hitta inspiration och hur man bygger någonting. Du behöver exempelvis inte ha de finaste verktygen, som alla snickeriböcker visar, utan klarar dig ganska långt med det enklaste. Se bara på videon nedan om killen som gjorde ett matsalsbord år sin fru med endast handverktyg.

 

Renovera upp

Om du istället vill göra någonting enklare, såsom att renovera upp en gammal möbel, behöver du inte lika mycket kunskaper före. Det är så klart bra att veta vilken underlag man ska måla eller arbeta med. Målning handlar mycket om bra underarbete. Slipa, spackla och grundmåla och slipa. Det är drygt och tråkigt att behöva vänta på måla att torka men resultatet kommer att bli så mycket vackrare om man är noggrann genom hela processen.

Bordsskivor och liknande går att rädda med slipning och inoljning. Detsamma med utemöbler och altaner i trä. Gamla garderober och byråer kan göras som nya med lite färg och nya knoppar. Varför inte tapetsera garderobsdörrarna eller i byrålådorna som extra skydd.

För att hitta inspiration behöver du bara gå in Facebookgruppen Återbruka mera där du kan få se massvis med inspirerande bilder om hur folk har gett nytt liv åt gamla saker eller hittat en annan användning för något som man vid första anblick skulle säga var skräp. En populär sak som snurrade runt gruppen är att dekorera med kaffefilterrosor. På så sätt får du pyssla och får dekoration som inte kräver vatten och aldrig vissnar.