Planera värmen i hemmet

Om du tänker bygga nytt eller har ett renoveringsobjekt i dina händer, är planering A och O. Här tänkte vi prata lite om hur man ska tänka när man ska välja och installera värmen i huset. 

husvärme

Miljö och kostnad

Slå gärna ett slag för miljön, gud vet att den behöver alla hjälp den kan få. Att hålla kvar vid oljepannan är de sämsta beslutet du kan göra: både miljömässigt och ekonomiskt. Att förlita sig på direktverkande el är också ett dyrt alternativ eftersom det krävs mycket el för att hålla ett svenskt hem varmt om vintern.

Något som är helt klimatkompenserat och billigt i drift är pellets. Det krävs förstås lite mer jobb från din sida, pannan måste fyllas på allt eftersom. Hur ofta den ska fyllas på beror på hur stor panna du skaffar.

Bergvärme är ett annat miljövänligt alternativ då om kylar ned och värmer upp grundvatten för att få varmt. Dock måste du har rätt sorts berg (berggrund) och grundvatten vid rätt djup för att det ska fungera optimalt. Det är också mycket dyrare att installera bergvärme än pelletspanna. Bergvärme kostar runt 200 000 kronor medan en pelletspanna kostar 80-100 000 kronor.

Extra värmekällor

Vill du ha extra värmekällor runtomkring i huset är det så klart möjligt. Det drar ned på de huvudsakliga värmekostnaderna men blir snabbt en dålig affär om den extra värmekällan kostar pengar varje månad.

De smartaste värmekällorna är olika sorters kaminer. Du kan exempelvis kombinera din pelletspanna med en pelletskamin: fint för miljön och plånboken. Kaminer ska helst vara i stora och öppna rum så de sprider sin värme så mycket som möjligt och visst är det samtidigt en mysfaktor i huset. Man kombinerar nytta med nöje här då det är ett trivsamt sätt att värma upp sitt hus. Kostnaden ligger runt 10-40 000 kronor beroende på modell och hur mycket av installationen man väljer att göra själv. Du kan installera kaminen utan hjälp och spara tusenlappar, men borde åtminstone få den besiktad av sotaren innan du använder den för första gången. Glöm inte bort att du måste ansöka om tillstånd hos byggnadsnämnden i din kommun innan du installerar din kamin, det kan bli dyra böter annars.

Golvvärme

Det gäller också att se till att ha ett system som man kan koppla ihop för att kunna få allt så ekonomiskt och praktiskt som möjligt när det gäller att välja värmekälla. Vill man koppla till vattenradiatorer och eventuellt golvvärme på systemet så kolla upp detta noga innan och de till att det finns termostater som sköter detta automatiskt i huset. Undersök också noga vilket material du tänkt ha på golvet och vilken maxvärme det tål så att du vet att det är kompatibelt med resten av systemet.