Renovera utsidan

Nu börjar våren komma och temperaturen stiger. Det är dags att börja planerar vad som behöver göras med utsidan av huset och gården under de varma månaderna. 

Uppfarten

Uppfarten tänker man sällan på, men genom att renovera denna kan man verkligen ge sin bostad ett lyft. En av de tåligaste varianterna för uppfarten är asfalt, men det är kanske inte så snyggt och till slut kommer asfalten att få gropar, bulor och sprickor. För att fräscha upp kan man istället byta ut asfalten mot grus eller sten. För att få bort asfalten kan man hyra en asfaltsfräs som bryter upp asfalten och gör det lättare att återvinna materialet. Sedan behöver man bara bestämma vilket grus eller vilken stentyp som man ska lägga. Tänk på att du behöver stora stenplattor för att orka med tyngden av en eller flera bilar.

Dränering

Det gäller att hålla huset torrt och fräscht året runt. För att åstadkomma detta behöver man dränera med jämna mellanrum, detta görs enklast med en grävmaskin och en dränkbar pump. Du behöver gräva ett dike på en halv till en meters djup runt huset och sedan dränera bort grundvattnet. Dock ska man vara försiktig och inte gräva ett dika runt alla väggar på en och samma gång, det kan vara riskabelt att frilägga hela huset. Gör en vägg i taget istället. Innan röret läggs ner måste man ha en fiberduk i botten. den ska hindra jorden för att blandas med gruset som man lägger runt röret för att hålla det skyddat och på plats. Sedan virar man duken om gruset och röret så den får skydd från alla hål.