Riva hus – tips

Är det dags att riva huset och bygga ett nytt? Eller ska den gamla ladugården äntligen raseras för att ge mer plats i trädgården? Det är inte bara att ta fram en stor hammare och sätta igång. 

Rivlov

På samma sätt som det finns bygglov måste man även ha lov att få riva om huset är tillräckligt stort. Det beror också på vart du bor så ta kontakt med ditt kommunkontor för att få veta om du behöver ett rivningslov eller inte.

Farligt avfall

Innan man kan börja riva är det en god idé att ta dit en besiktningsman som går igenom huset. Han eller hon kan bedöma om huset innehåller farligt material som asbest eller andra ämnen som man måste ta hand om på speciella sätt. Med det ur vägen kan ni känna er säkra när ni ska börja riva.

Hjälpmedel

En grävmaskin med rotationsfräs är ett väldigt bra alternativ när man ska börja rasera. Den välter allt som kommer i dess vägg men kan även finjusteras så den endast tar vissa delar och inte river hela byggnaden på en gång. Sådana kan man enkelt hyra för några dagar eller en vecka om det är ett stort projekt.

Se till att ha två containrar vid tomten för att kasta skräp i, en ska vara för farligare avfall som sådant finns eller helt enkelt uppdelat mellan metall och trä. Ta vara på stål och koppar om ni orkar, det kan man sälja vidare till stålindustrin och få betalat per kilo. Kilopriset är inte mycket, ca 4 kr/kg för aluminium och rostfritt och 30 kr /kg för koppar, men det väger istället mycket och man kan lätt komma upp i några tusenlappar.

Sanering

Behöver marken saneras efter rivningen är det bäst att ta in ett företag. Vissa saneringsarbeten får man inte ens utföra själv på grund av risken att man gör fel eller blir skadad. Kontakta ett lokalt saneringsföretag och få en offert som ni sedan kan jämföra med andra. Det brukar inte vara en sådan dyr historia och kommer göra trädgården mycket finare och miljövänligare. Tänker man bygga en ny byggnad på den marken är det extra viktigt att sanera så inte mögel eller otäcka dofter letar sig upp i det nya huset.