Skapa en unik utsida

Medan det finns absolut finns en variation av material vi kan bygga våra hus i, och även ett stort antal färger vi kan måla dem, går det inte att neka att många hus liknar varandra. Detta beror ju dels på att det finns trender inom arkitektur som allt annat här i världen. Men lite beror det även på att vi målar och dekorerar våra hus på sätt vi redan vet fungerar. Att skapa en unik utsida kanske därmed inte är det enklaste, men inte heller är det omöjligt.

Färgen på huset är det första vi kan tänka på. Strävan efter något unikt, eller åtminstone annorlunda, betyder att det finns en del saker man kanske vill undvika. Röd är kanske den mest klassiska husfärgen i svensk historia, mycket tack vare faluröd. Även andra färger som vit och gul kan vi se på många håll i landet.

Beroende på var man bor kan det ju dock finnas en detaljplan som dikterar vad man faktiskt får välja för att huset ska kunna passa in i området. Men annars finns det spännande färger som havsblått, lavendel eller till och med bara svart som kan få huset att stå ut från mängden. Dessutom måla med en kontrast- eller kompletterande färg runt fönstren kan vara ett sätt att få ytterligare karaktär på huset.

Även om färgen gör väldigt mycket för husets unika natur finns det även mycket annat vi kan göra för att skapa detta intryck. Ett exempel på detta är att skriva ut sitt husnummer med bokstäver istället för siffror. Det har också länge varit populärt att sätta upp blomlådor nedanför fönstren och det finns stor variation i vad man kan odla i dessa för att skapa något unikt.

Utsidan av huset förändras också med den omedelbara omgivningen. Som exempelvis rabatter vid husets fot eller huruvida man har gräs, grus eller sten direkt kring huset. Även dessa förändringar kan göra väldigt mycket för vilket intryck huset ger när man först ser det.