Snygga till fasaden

Med jämna mellanrum är det dags att snygga till fasaden på huset. Det är ett omfattande arbete och det är viktigt att förbereda allt i minsta detalj innan man sätter igång eftersom det inte bara är tidskrävande utan också kan bli dyrt. Du kan faktiskt enkelt hålla kostnaderna nere genom att utföra arbetet själv.

805668-haus-house-12

Måla själv

Det viktigaste är att se till att fasadvirket får så lång hållbarhet som möjligt. Oavsett om du tänker måla i tidigare målat trä eller obehandlat så måste du ge färgen rätt förutsättningar för att fästa. Här hittar du många tips om hur du kan snygga till fasaden själv.

Vilken färg tänker du välja denna gång? Vill du ha samma som du alltid har haft eller gillar du förändring? Vill du ha ett hus som ska sticka ut lite i grannskapet? Det kan vara svårt att föreställa sig hur en viss färg förändrar husets utseende. Därför kan det vara bra att få hjälp med färgsättning av en dator i en butik. Man kan då trycka fram en datoriserad bild av en hustyp som stämmer med din bostad. Sedan kan du färglägga fasaden och snickerier med olika kombinationer. När du fått fram den färgsättning du vill ha får du veta vad kulörerna heter och kan beställa.

Dekorera fasaden

Ett sätt att få ditt hus att synas är att dekorera fasaden på ett smakfullt sätt. På fasaddekor.se kan du hitta siffror och bokstäver i olika storlekar och utföranden så att ingen kan missa vilken adress de kommit till. Om du har svårt att välja mellan de många olika modellerna kan du även få designförslag kostnadsfritt.

Har du bestämt dig? Då är det bara att börja planera. Tänk på att det kan finnas vissa restriktioner när det gäller husets yttre färgsättning om du bor i ett tättbebyggt område. Det kan vara bra att kontakta villaföreningen för att få klartecken innan du sätter igång.

Klängväxter

Ett annat sätt att få nytt liv i din fasad är att på en eller flera väggar anlägga växter. Det kan vara krukor eller lådor som sätts fast mot väggen, kanske med blommor som valts för att harmoniera med husets egna färger och den växtlighet som redan finns i omgivningen. Den klassiska slingerväxten är ett annat populärt alternativ. Den klättrar upp över fasaden genom att hitta naturliga fästpunkter i fasadens eget material, men oftast är det att rekommendera att växten får hjälp genom att sätta upp någon form av rutnät i trä, metall eller plast.

Tänk på att bara sätta växter på fasadens varmaste och torraste väggar, dvs syd- och västsidan. Växtlighet på norr- och ostsidan är en av de vanligaste orsakerna till fukt- och mögelskador på hus.

Det är roligt att fixa med sitt hus, det viktigaste du behöver är inspiration och en del arbete. Men planera inte in så mycket arbete att du tappar lusten. Det är bättre att göra lite då och då, så kan du förnya din fasad utan att det känns som en alltför betungande uppgift.