Tips inför ett stort renoveringsprojekt

Stora renoveringar är något alla hemägare får tackla förr eller senare. Och oavsett vilket rum det handlar om är det klokt att planera och förbereda ordentligt för alla eventualiteter innan man sätter igång. Här följer några tips på saker man bör hålla i åtanke.

Budgeten för projektet

Innan man ger sig ut och letar material för allt är det bäst att bestämma en budget. Detta är speciellt fallet om renoveringen förväntas bli så dyr att man kommer att behöva öka bostadslånet något för att få råd. Se dock alltid till att ha lite marginal; det är inte ovanligt att få ett slutpris omkring 10 % högre än det man först räknat på.

Hållbar renovering

Miljömedvetenheten ökar stadigt och vi tänker mer och mer på miljön i fler delar av livet. Att försöka välja mer hållbar renovering är därför något som blir allt mer populärt. Några tips för detta kan vara att välja lokalproducerade material och vara noga med att titta efter miljömärkning.

Realistisk tidsplan

Tyvärr är det allt för vanligt att vi underskattar tiden det tar för att bli klar med en renovering. Dels för att varje delmoment tar längre tid än vi trott, men även för att vi överskattar hur många timmar per dag vi faktiskt kan ägna åt projektet. Att vara mer realistisk och helst lägga till lite extra tid bara för att vara säker är ett klokt drag.

Tänk även på städningen

Arbetet är dock sällan över bara för att själva renoveringen är färdig. Efteråt måste man också se till att städa upp allt stök man orsakat. Och det blir i regel mer än man först tänkt sig. Alternativet finns alltid att leja bort arbetet, vilket kan vara väldigt skönt när man avslutat ett riktigt stort projekt som kanske varit spritt över mer än ett rum.