Tips när du ska lägga klinker

Klinker är ett naturligt material med lång hållbarhet. Med klinker får rummet genast ett exklusivt intryck och det kan till och med öka värdet på bostaden i helhet om du har gjort ett bra jobb. 

Att lägga klinker kan kännas läskigt men det är inte så svårt som du kanske tror. Det är detsamma som när du tapetserar: det är bara nervöst eftersom du aldrig har gjort det förut. Och grundtanken är ju bättre förarbete du gör, desto bättre slutresultat får du.

Klinker måste ligga på stumt material, annars kan det röra på sig och då spricker fogarna eller själva klinkerplattan. I badrum kan detta göra hål i tätskikten vilket betyder att hela badrummet plötsligt är oförsäkrat. Det går inte att lägga klinker direkt på trägolv. Du behöver täcka golvet med spånskivor eller golvgips och skruva fast det ordentligt. Därefter kan du blanda till fixet som klinkerplattorna ska ligga i.

Du väljer själv om du vill skapa fogen med kakelkryss eller fogsnöre, köp gärna hem båda och testa dig fram. Kakelkryssen är av plast har därmed ingen mån för justering medan fogsnöre går att trycka lite på om ytan inte är helt rak. Och en vägg eller golv är aldrig helt rak så markera alltid ut ett rät vinkel på ytan att börja vid.

Sedan kommer vi till valet att klinkerplattor, vilket kanske är det svåraste. Det finns ett gigantiskt utbud och du kan bara välja och vraka. Det enda som du ska titta efter är om du ska använda golvvärme under klinkerplattorna, då behöver plattorna vara godkända för det. Vill du att klinkerplattorna ska gå jämnt med resten av golvytan behöver du veta tjockleken på klinkerplattan så du kan anpassa golven efter det. Och om du ska använda klinker utomhus behöver de vara frosttåliga.