Uteplats till huset

2207299-wooden-deck-at-home

Funderar man på att anlägga en uteplats till huset finns det ett par saker man först bör tänka på. Här kollar vi lite närmare på vilka alternativ man har och vad som är en passande uteplats till huset.

Först och främst ska man tänka på läget, saker som väderstreck och antal soltimmar, vind och insyn, är allt faktorer som kan spela stor roll när man sitter ute på olika tider under ett dygn. Ser man till vad som är mest populärt så tenderar det att luta åt sol på morgon och kväll och mer skugga mitt under dagen. Men det är ju viktigt att man själv vet hur man vill ha det, och solskydd är något som man lätt ordnar bara med, till exempel, ett parasoll, ett ribbverk med växter, en markis, eller vad än annat man kan tänka sig som blockerar solen.

Uteplatser kan göras med ett par olika underlag, vilket som passar bäst är ju naturligtvis lite vad man föredrar, men också vilket typ av hus man har. Är det till en sommarstuga, ett torp eller bara ett äldre trähus kan grus vara ett väldigt passande alternativ, det finns flera grussorter att välja mellan som faktiskt går bra att gå barfota på. Har man ett tegelhus, alternativt ett trähus med granitsockel, är sten ett mycket snyggt och bra alternativ. Man kan välja mellan en rad olika stensorter och bör utan problem hitta en man själv gillar.

Till andra trähus kan det vara mer passade med trä som underlag, då många tycker att sten är lite för stor kontrast. Till putsade hus kan man fritt välja mellan trä och sten, eller till och med blanda. Men oavsett vilket typ av hus man har är det viktigaste att man anpassar sig efter husets form och stil. Till exempel kan sten passa in på de flesta lyxigare hustyperna medan enklare hus ofta gör sig bättre med trä eller grus.